De liefdesrelatie is over, maar de ouderrelatie blijft!

Ook na de scheiding blijft de ouderrelatie. Lees in deze blog hoe je samen goed ouderschap invult.

Scheiden is vaak niet wat jullie voor ogen hadden. De relatie kan over zijn, maar jullie gaan wel als ouders verder.

In Nederland krijgen ieder jaar zo’n 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden.

Jullie scheiding heeft invloed op de kinderen

Scheiden kan veel impact hebben en is een emotioneel proces. Als ouders wil je voorkomen dat jullie kinderen veel last ervaren van jullie keuze. De invloed van een scheiding op kinderen hangt sterk af van hoe jullie als ouders omgaan met de scheiding. 

Baijer Mediation helpt om ook na de scheiding samen goede ouders te zijn

Er bestaat echt zoiets als 'goed scheiden'

Voor kinderen is het belangrijk dat ze van jullie allebei mogen blijven houden. Het klinkt zo logisch, maar in de praktijk is het vaak anders. Kinderen hebben toch het gevoel dat ze moeten kiezen of hebben last van een loyaliteitsconflict. Kinderen voelen feilloos aan wanneer de ouders de schijn ophouden. Gelukkig bestaat er echt zoiets als ‘goed scheiden’ en kan je ondanks de keuze om uit elkaar te gaan als goede ouders verder gaan.

Kleine dingen die een groot verschil kunnen maken zijn o.a.: geen ruzie bij de deur bij het halen en brengen van de kinderen, samen bij de sport van je kind kijken, beide aanwezig zijn bij de diploma uitreiking etc.

Vind een manier om het ouderschap vorm te geven

Eén van de belangrijkste factoren zijn jullie als ouders, dat jullie samen een manier vinden om met elkaar door te gaan als ex-partners én als ouders. Die nieuwe vorm van ouderschap als ex-partners zal moeten groeien, maar kun je wel een handje helpen.

Bijvoorbeeld door een goed ouderschapsplan op te stellen waar wordt nagedacht over zaken als nieuwe partners, verhuizingen, schoolkeuze om eventuele problemen en discussies op termijn te voorkomen waar jullie kinderen last van kunnen hebben. Probeer met elkaar het ouderschapsplan ook actueel te houden.

 

Heb je na de scheiding moeite om hier mee om te gaan of ervaar je tegenwerking van de andere ouder? Vraag hulp van een scheidingsmediator bij het opstellen van een goed ouderschapsplan.

Werk aan communicatie en vertrouwen

Problemen voorkomen doe je o.a. door aandacht te geven aan de communicatie en het vertrouwen en anderzijds te zorgen dat de afspraken die gemaakt worden ook echt goed worden vastgelegd, zodat jullie deze kunnen nakomen.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met mij op.

 

“ moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen”

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.