3 gouden tips om een succes te maken van een samengesteld gezin  

Samengesteld gezin samenwonen - stiefplancoaching Baijer Mediation

Is jullie samengestelde gezin klaar voor de volgende stap?

Als je wilt gaan samenwonen ontstaat er een nieuwe, soms spannende dynamiek in jullie samengestelde gezin. Het kost dan ook veel tijd en energie om hier een succes van te maken.

Er is veel om rekening mee te houden, zoals:

3 gouden tips om een succes te maken van een samengesteld gezin

Uit onderzoek van de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat binnen 5 jaar meer dan 60% van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar gaan. Dit hoge percentage spreekt boekdelen: het samenvoegen van twee gezinnen is een grote uitdaging. Dat betekent niet dat het een onmogelijke opgave is. En als het wél lukt krijg je er iets fantastisch moois voor terug. Dit kost wel tijd en energie. Een van de grootste valkuilen is dat stellen te snel gaan samenwonen. Wat logisch is. Want na de moeilijke scheiding is er niets fijners om weer samen met iemand van het leven te kunnen genieten. Nog los van het feit dat de kinderen dit vaak heel anders ervaren, is het van groot belang om eerst sámen een goed team te vormen. Want een goede samenwerking tussen jou en je partner is het fundament onder jullie nieuwe gezin.

Leer je nieuwe liefde dus eerst goed kennen. Ga samen leuke dingen doen. Ontdek wat de ander belangrijk vindt in het leven. En bouw rustig een sterke emotionele band met elkaar op. De volgende stap is het leren kennen van elkaars kinderen. Ga eerst een keer bij elkaar op de koffie. Onderneem vervolgens leuke activiteiten met elkaar en gun de kinderen de tijd om elkaar en hun bonusouder te leren kennen. Ga een dagje samen naar het strand, een weekendje weg en dan eens gezamenlijk op vakantie. Zijn jullie klaar om te gaan samenwonen? Denk dan goed na in welk huis jullie gaan wonen. Bespreek dit vervolgens op een rustig moment met de kinderen. En met beide exen. Verder is het belangrijk om over een aantal zaken goed na te denken. In deze blog geef ik jou 3 gouden tips om van je samengestelde gezin een succes te maken.

1. Bedenk samen nieuwe regels en rituelen voor jullie samengestelde gezin

Jullie brengen allebei je eigen opvoedstijl mee in het samengestelde gezin. Met andere regels, normen, waarden en uitgangspunten. Het is voor de kinderen belangrijk dat jullie op één lijn zitten. Bespreek dus met elkaar welke regels je belangrijk vindt en stem dit op elkaar af. Wees flexibel en doe af en toe water bij de wijn. Bespreek deze regels vervolgens ook met de kinderen. En verwacht niet dat die regels dan binnen een paar weken zijn ingeburgerd. Heb geduld, wees positief, blijf praten met elkaar en… geef veel complimenten! Naast het opstellen van (nieuwe) regels is het goed om tegelijkertijd ook nieuwe rituelen met elkaar te creëren. Zoals een gezamenlijk ontbijt op zondagochtend of een vrijdagavond filmavond. Deze fijne activiteiten brengen jullie samengestelde gezin dichter bij elkaar. En door de kinderen nauw te betrekken bij het bedenken van nieuwe rituelen, ontwikkelen jullie stap voor stap een hechte en warme gezinscultuur.

2. Zorg voor een goede band met beide exen

Jullie zijn niet voor niets gescheiden van je vorige partner. Dus het valt niet altijd mee om een goede band op te bouwen met je ex. Of met de ex van je nieuwe partner. Dan kan het helpen om je steeds weer te realiseren dat die vervelende exen de biologische ouders zijn van je (stief)kinderen. Zij hebben niet gevraagd om deze situatie en houden van beide ouders. En als zij zien dat de onderlinge band tussen hun ouders goed is, draagt dit bij aan een fijne leefomgeving voor de kinderen. Dus nodig je ex of de ex van je partner een keer uit voor de koffie. Ga allemaal naar de balletuitvoering of sportwedstrijd van je (stief)kind of ga samen wandelen. Probeer in ieder geval op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Hoe moeilijk dit (zeker in het begin) misschien ook is. Hier hebben de kinderen echt heel veel baat bij. Het drukke gezinsleven is bovendien een stuk beter te managen, als het contact met de ex soepel verloopt.

3. Blijf niet aanmodderen als het niet lekker loopt

Verwacht niet dat alles meteen op rolletjes loopt. Maar als jullie tegen dezelfde dingen aan blijven lopen of als er bijvoorbeeld veel ruzie is tussen de kinderen, blijf dan niet te lang aanmodderen. Als je hulp inschakelt van een professional, is de kans van slagen voor je samengestelde gezin vele malen groter. En kunnen jullie er over 20 jaar met een warm en positief gevoel op terugkijken.

Samengesteld gezin - stiefplancoaching bij Baijer Mediation

Vraag hulp om van je samengestelde gezin een succes te maken

Stiefplancoaching

Heb je behoefte aan hulp om van je samengestelde gezin een succes te maken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

“ moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen”

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met stiefplancoaching.