3 cruciale tips voor geslaagde feestdagen met je samengestelde gezin  

Kerst met samengesteld gezin. Stiefplancoaching Baijer Mediation

Zie jij als en berg op tegen kerst met je samengestelde gezin?

Stel jezelf allereerst de vraag of het wel slim is om (nu al) samen de feestdagen door te brengen.

3 cruciale tips voor geslaagde feestdagen met je samengestelde gezin

Een ongecompliceerde familiekerst is voor veel mensen al een uitdaging. Maar in een samengesteld gezin lopen de emoties en spanningen juist tijdens de feestdagen vaak hoog op. Door onverwachte veranderingen in het schema van de ex. Doordat de pijn van de scheiding extra duidelijk voelbaar is. Of door teleurgestelde familieleden waar je dit jaar niet langs kunt komen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende opvattingen over de invulling van de kerstdagen. Zie je er als een berg tegenop om de feestdagen door te brengen met je samengestelde gezin? In deze blog geef ik je 3 cruciale tips om er geslaagde dagen van te maken.

Het spreekt hopelijk voor zich dat de kerstdagen niet geschikt zijn om elkaar voor het eerst te ontmoeten. Hoe mooi en sprookjesachtig dit misschien ook klinkt. Zeker als de emoties nog vers zijn en de kinderen nog niet gewend zijn aan het idee dat mama of papa een nieuwe liefde heeft, kan het beter zijn om het samen vieren van kerst een jaartje uit te stellen.

1. Flexibiliteit is het sleutelwoord als je een samengesteld gezin hebt

Hebben jullie besloten om de kerst wél als samengesteld gezin door te brengen? Pak dan eerst de ouderschapsplannen erbij. Wat hadden jullie ook alweer afgesproken? Is dat te verenigen met elkaar? Ga op tijd met de andere ouder in gesprek. Zeker als blijkt dat jij en je ex hadden bedacht om het ene jaar de kerstdagen met de kinderen door te brengen en het andere jaar de oudejaarsavond. Terwijl je nieuwe liefde juist had afgesproken om in ieder geval één kerstdag met de kinderen door te brengen. Flexibiliteit is hierbij het sleutelwoord. Geef je ex in deze moeilijke tijd het voordeel van de twijfel. En vraag jezelf af of het écht zo belangrijk is dat de kinderen eerste kerstdag bij jullie thuis doorbrengen. Tweede kerstdag kan net zo leuk zijn als eerste kerstdag. En een vervroegde kerstviering of een derde kerstdag is ook een hele fijne optie. Want dit is wat minder beladen én het geeft jou en je nieuwe liefde de ruimte om ook een kerstdag sámen door te brengen.

2. Bedenk samen met de (stief)kinderen een nieuwe kersttraditie

Je nieuwe liefde bracht niet alleen drie stiefkinderen en het daarbij horende samengestelde gezin in je leven. Maar ook flikkerende kerstverlichting in de voortuin, veel luxe kerstcadeaus en een fonduepan. Daar gaat je pyjamaochtend voor de ingetogen kerstboom en het luxe 5-gangendiner. Kortom: het is tijd voor een nieuwe kersttraditie. Bedenk – samen met de kinderen – een nieuwe invulling van de dag. Wees ook hier weer flexibel en sluit een compromis: voor iedereen één cadeau, geen discolampen in de voortuin maar wel een fonduepan op tafel (= bovendien minder voorbereidingstijd = minder stress). En verzin een Plan B voor als het niet loopt zoals gepland. Omdat de kinderen bijvoorbeeld uitgeput door de ex worden afgeleverd. Een filmavond op de bank met lekkere hapjes is beter dan geforceerde gezelligheid aan tafel.

3. Bereid je voor op (onverwerkte) emoties

Realiseer je dat de feestdagen een trigger kunnen zijn voor (onverwerkte) boosheid en verdriet. Voor de kinderen kan het juist in deze periode erg moeilijk zijn om niet met papa én mama samen te zijn. Maar ook voor jezelf en voor je nieuwe liefde kan het een confronterende tijd zijn. Geef ruimte aan alle emoties. Laat de kinderen weten dat deze gevoelens er mogen zijn. Maak met je dochter bijvoorbeeld een verfrissende wandeling als ze het moeilijk heeft. Of laat ze even naar papa of mama bellen. Emoties die er mogen zijn, verdwijnen sneller naar de achtergrond. Zodat er uiteindelijk ook weer ruimte is om te lachen.

Kerst met samengesteld gezin. Stiefplancoaching Baijer Mediation

Vraag hulp om van je samengestelde gezin een succes te maken

Stiefplancoaching

Wist je dat je hulp kunt krijgen om van je samengestelde gezin een succes te maken? Ter voorbereiding op de feestdagen, maar óók in het dagelijks leven? Als je hier behoefte aan hebt, neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

“ moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen”

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met stiefplancoaching.