Vakanties: De zorgverdeling en toestemming reizen/vakantie buitenland

In elk ouderschapsplan staat het kopje:
Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland.

Dit formulier is ontwikkeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om grip te kijken op internationale kind ontvoeringen. In de praktijk gebruik ik het om met ouders te bespreken dat de vakantieperiode voor kinderen een uitputtingsslag kan zijn als afstemming tussen de ouders ontbreekt.

Stap 1 : De zorgverdeling van de weken, wie, waar, wanneer:
Hierin probeer ik mee te geven dat het voor het kind belangrijk is om enkele rustmomenten te hebben en er meestal niet op zit te wachten om 6 weken in het buitenland te zijn.

Stap 2 : Uitwerking van de plannen:
Als je met je kind naar het buitenland wil, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder.
In principe geeft je als ouder toestemming tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn zoals:
een oorlogsgebied, ernstige besmettelijke ziektes of religieuze bezwaren.

Stap 3: Lekker vakantie vieren met je kind en de andere ouder op de hoogte houden d.m.v. een filmpje, foto, kaartje of blog.

Nog even terug naar de toestemming:
In de loop van de jaren kan de situatie veranderen, zo heb ik jaren geleden met een Pools – Nederlands stel vastgelegd dat de kinderen in de zomervakantie 4 weken bij de grootouders in Polen zijn op mooie grote boerderij, vlakbij de Oekraïense grens. Hier wonen ze in de stad en beide ouders vinden het heerlijk dat hun kinderen daar alle ruimte en vrijheid hebben.

Vorig jaar werd dit afgeblazen omwille van de onveilige situatie aan de grens maar dit jaar gaf de vader aan dat hij het gebied veilig genoeg vindt. De moeder is het hier niet mee eens en heeft een gesprek aangevraagd.

Aan tafel konden zij aan elkaar vertellen hoe ze naar de situatie keken en ontstane impressie kon worden opgelost. De grootouders komen naar Nederland en er is een ruime plek gereserveerd op een natuurcamping. Iedereen opgelucht en de kinderen en grootouders superblij dat ze elkaar na twee jaar weer kunnen zien.
Het moraal van dit verhaal: bij het opmaken van een ouderschapsplan kan je niet in de toekomst kijken, sta op voor de wensen van elkaar, ga als je er niet uitkomt in gesprek met je mediator of iemand anders in gesprek.

Gun jezelf, je kinderen en de andere ouder een fantastische vakantietijd.

Patries Baijer

Register Mediator

06 – 28 20 27 24

info@baijer.nl


Ga naar de tarieven

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.


Afspraak maken