Op Vakantie!

De zomervakantie staat voor de deur, de plannen zijn vast al gemaakt, de koffers nog net niet gepakt.
In het ouderschapsplan is meestal een verdeling opgenomen, die als leidraad dient voor de plannen. Een veel voorkomend verschijnsel is dat de ouders niet voor elkaar willen onder doen en de vakantie wordt vol gepland met leuke activiteiten of een ( verre) vakantie.  
Met als gevolg vermoeiende kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar.

Lees onderstaand artikel om teleurstellingen te voorkomen en de kans op een relaxte voor iedereen te maximaliseren!

PRAKTIJKVOORBEELD
De wissel vond plaats op zaterdag ergens bij een tankstation langs de Route du Soleil waar ze via een loopbrug de snelweg konden oversteken. Papa was met de 2 kinderen 3 weken in Italië geweest en mama had een camping in Zuid -Frankrijk geboekt.
Zij had tot en met vrijdag gewerkt, was absoluut tijdig vertrokken maar helaas…. de bekende file.
Hij stond op een overvolle parkeerplaats, lekker in de zon, langzaam maar zeker te koken. De kinderen overstuurd, moe, de eerste dagen waren dan ook geen pretje.
Na deze vakantie besloot zij: dit nooit meer.

Inmiddels zijn ze vijf jaar verder en kiezen ze al vijf jaar samen met de kinderen een vakantiebestemming uit, boeken één accommodatie voor vier weken, de kinderen blijven en de ouders wisselen na twee weken. De kinderen zijn de eerste en de laatste week van de vakantie lekker thuis.

TIPS VOOR EEN RELAXTE ZOMERVAKANTIE
Stem zo mogelijk de vakantiebestemmingen af met elkaar en met de kinderen:
Als de ene ouder naar het buitenland gaat, is het voor de kinderen niet perse nodig om nog een keer ver te reizen.
Als de ene ouder een langere reis wil maken, is het aan te raden om flexibel met de vakantieverdeling om te gaan. Er zijn immers meerdere vakanties in een jaar.
Combineer waar mogelijk en gewenst de bestemming, kinderen vinden het vaak leuk om enkele weken op een zelfde plaats te zijn, vrienden te maken, te ontdekken.

Bespreek de mogelijke contactmomenten: zeker de eerste keren dat de kinderen weg zijn met de andere ouder is het wennen, zowel voor de ouders als de kinderen. Het is dan ook prettig als er iets is afgesproken over contactmomenten met de andere ouder. Het is voor alle partijen een positief gegeven als dit contact er mag zijn.
Bereid de buitenlandse reis goed en tijdig voor:
– Ondertekend toestemmingsdocument
– Kopie geboorteakte
– Kopie paspoort/ rijbewijs van de ex-partner
– Recent uittreksel uit het gezagsregister
– Recent uittreksel BRP ( vroegere GBA)
– Eventueel kopie ouderschapsplan

En vergeet niet:
Kinderen vinden het heerlijk om ook thuis te zijn, even niets te moeten, gewoon lekker hangen. En geef invulling aan jouw ‘alleen’ weken, plan een weekendje weg, doe de klussen waar je nooit aan toe komt, maar wel vervulling geven, probeer te genieten van ff niet te hoeven zorgen. Geniet van de zomer!

Patries Baijer

Register Mediator

06 – 28 20 27 24

info@baijer.nl


Ga naar de tarieven

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.


Afspraak maken

I