In Nederland zijn meer mensen dan je denkt ‘economisch dakloos’. Ze hebben een baan en inkomen, maar ze hebben geen woning. Sommigen hebben ook vermogen en zelf dan is er zorg om het vinden van een huis waar je je kinderen goed kan ontvangen. Het aantal loopt op en een oplossing lijkt niet in zicht. Ook mensen die gescheiden zijn hebben hier mee te maken en zorg voor nog meer stress in en na een scheidingsprocedure. In een scheidingsprocedure krijgen mensen al veel te verduren en kunnen dit er niet ook bij hebben.
Thuis blijven gaat niet meer
De spanning loopt op, wanneer je aan het scheiden bent of gescheiden bent een noodgedwongen nog met elkaar in een huis moet wonen. Vaak zijn het de kinderen die daar de rekening van moeten betalen. In de praktijk hoor ik vaak dat met name het niet hebben op enige uitzicht op een eigen huis voor stress zorgt. Het voelt dus uitzichtloos. En dan krijgen mensen klachten, niet alleen stress maar ook echt lichamelijke klachten.
Huisvesting grootste zorg
Uit onderzoek (onderzoek vFAS, de vereniging van familierecht- en echtscheidingsadvocaten) blijkt dat bij 40 procent van de scheidingen huisvesting de grootste zorg is. En dat is niet zo gek. Nederland heeft een tekort van ruim 300.000 woningen, waardoor de huur- en koopprijzen stijgen en ook de wachttijden in de sociale huursector verder blijven oplopen. Tegelijkertijd scheiden ieder jaar ongeveer 300.000 stellen, waarbij minimaal één van hen op zoek moet naar nieuwe woonruimte.
Noodgedwongen oplossingen
Sommige mensen zoeken onderdak bij familie en vrienden, in een hotel of op een recreatiepark. Anderen blijven noodgedwongen langer bij elkaar wonen.
Geen urgentie
Hoe hoog de nood ook is, een scheiding is in de meeste gemeenten geen reden voor voorrang op de wachtlijst van de woningbouwvereniging. Urgentieverklaringen worden maar beperkt verstrekt en zijn vooral voor mensen uit een inrichting, statushouders of mensen die in levensbedreigende situaties verkeren. De ernst van de scheiding wordt hier regelmatig onderschat. Iedere scheiding is anders. Als de situatie teveel geëscaleerd is en de kinderen er echt onder leiden zouden gemeenten dit wellicht meer per geval moeten bekijken en wellicht een uitzondering maken. Dat gebeurt nu onvoldoende.
Is deze situatie op jou van toepassing en wil je hier over praten? Neem contact met me op, wellicht zijn er nog mogelijkheden te besprekenEen scheiding is niet alleen impactvol voor het gezin waar de scheiding plaatsvindt. Ook de grootouders maken bijvoorbeeld mee wat de scheiding met de kleinkinderen doet. Hoe ga je als grootouders om met een scheiding en wat kun je hierin betekenen voor kind en kleinkinderen?

Patries Baijer
Register Mediator
06 – 28 20 27 24
info@baijer.nl
Maak een vrijblijvende afspraak
Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.