Tijdens je huwelijk en ook zeker na je scheiding kan de aanpak van de opvoeding van jullie kinderen verschillen. Dat kan zorgen voor stress, zorgen en frustraties. Als je samen onder 1 dak leeft, kan je de verschillen in de opvoedstijl van je kinderen, meestal met elkaar bespreken.  Bij sommige ouders loopt dit bijna vanzelf, je vult elkaar aan, neemt het even over, gebruikt jouw talenten bij een taak enz.

Zo ben ik nooit met mijn kinderen naar de film geweest, dat was iets wat hun vader met alle plezier deed.

Als ouders trek je samen de kar
Je leert samen het karakter van je kind kennen en ontdekt in elke nieuwe fase dat er weer een uitdaging op je wacht. Hoe te handelen? Wat te doen? Je overlegt, maakt ruzie over de aanpak en vindt een modus waarbij je elkaar ruimte geeft als ouder. Elkaar de ruimte geven om het anders in te vullen is daarbij heel belangrijk.

Vanuit een basis van vertrouwen groei je in je opvoedrol. Je doet allebei je best en hebt het beste voor met jullie kinderen. Soms maken we missers en ook dat hoort erbij. Ook daar leren kinderen van.

Opvoeden op je eigen manier
Soms lukt niet om als ouders samen door één deur te kunnen. In dat geval heb je strijd over de opvoeding, de situatie van ‘welles en nietes.” Je gaat  elkaar overtuigen dat jouw aanpak de beste is. In sommige gevallen trekt één van beide ouders zich terug, “Oké doe jij het dan maar als je het zo goed weet….’.

En dan ga je uit elkaar
Wanneer je samen in de opvoeding een soort balans houdt, sta je er na je scheiding alleen voor. Alle gedoe moet je alleen met je kinderen oplossen. Geen partner die het even overneemt, een handgebaar maakt. Je moet alles in je eentje regelen.

Als het meezit is de communicatie met de andere ouder nog oke en kan je hem of haar een seintje geven om dat steunende appje te sturen, ff een aanmoediging, en dergelijke.

Maar de belangrijkste peilers van de opvoeding moet je zelf in evenwicht zien te krijgen:
troost, enthousiasme en grenzen stellen. Je kinderen hebben ze alle drie nodig.

Je ex ziet niet meer hoe jij je ontwikkelt als alleenstaande ouder
Na een scheiding is er soms weinig zicht meer op hoe de andere ouder reageert op de kinderen. Kinderen vertellen hun eigen versie en dat geeft soms zelfs een verkeerd beeld van wat zich afspeelt op het andere adres. Dat maakt dat ouders zich soms bovenmatig met elkaar willen bemoeien. Helemaal als er al weinig ruimte was voor verschil in opvoedstijl vóór de scheiding.

Het is goed om te beseffen dat de ‘minder ontwikkelde’ kanten van de andere ouder, vaak verbeteren na een scheiding. Die pleister komt er wel, dat huiswerk komt af, al dan niet na het buiten spelen. Verschillen zullen er altijd zijn, maar laat dit geen bron van strijd worden of blijven.

Kinderen zijn flexibel
Ook tijdens de relatie zijn er verschillen en daar leert een kind van. Een kind voelt bijna feilloos aan uit welke intentie een gedraging/ opmerking komt.

Zolang je als ouder veilig en redelijk voorspelbaar bent voor je kind, kan hij/zij het verschil prima aan. Sterker nog; ook als gescheiden ouders kan je deze verschillen gebruiken en inzetten om jouw dagen prettiger in te vullen.

Uiteraard zijn er situaties waarbij je kind het nodig heeft, dat de neuzen dezelfde kant op wijzen. Dan ga je met elkaar in overleg en stap je , als dat nodig is, over je eigen schaduw heen.

Een van mijn vaste uitspraken:
Scheiden is niet schadelijk voor je kind maar de manier waarop kan dat wel zijn.

De continue strijd over verschillen in opvoedstijl, daar raken kinderen door beschadigd. Het veroorzaakt loyaliteitsconflicten en vreet energie voor alle betrokkenen.

Kortom geef elkaar de ruimte om de beste versie van zichzelf te zijn, een groter cadeau kan je je kinderen niet geven.  Een scheiding is niet alleen impactvol voor het gezin waar de scheiding plaatsvindt. Ook de grootouders maken bijvoorbeeld mee wat de scheiding met de kleinkinderen doet. Hoe ga je als grootouders om met een scheiding en wat kun je hierin betekenen voor kind en kleinkinderen?

Patries Baijer

Register Mediator

06 – 28 20 27 24

info@baijer.nl


Ga naar de tarieven

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.


Afspraak maken