Een scheiding is niet alleen impactvol voor het gezin waar de scheiding plaatsvindt. Ook de grootouders maken bijvoorbeeld mee wat de scheiding met de kleinkinderen doet. Hoe ga je als grootouders om met een scheiding en wat kun je hierin betekenen voor kind en kleinkinderen?

In de praktijk komt het helaas ook voor dat grootouders één of meerdere van hun kleinkinderen niet of weinig ziet na scheiding. Dat is natuurlijk erg pijnlijk om mee te maken. Als het niet anders kan, kun je als grootouder de rechter om een omgangsregeling vragen. Je moet dan echter wel met goede argumenten komen, want grootouders hebben wettelijk geen recht op een omgangsregeling met hun kleinkinderen.

Hierbij enkele tips voor de opa’s en oma’s:

Je ziet het niet altijd aankomen
Soms zijn er al langer problemen en zie je als ouders best wel aankomen dat de relatie van je kind met zijn/haar partner niet lekker loopt. Maar het kan ook totaal onverwachts komen, als donderslag bij heldere hemel. Bijvoorbeeld omdat er niet eerder problemen waren of omdat deze altijd voor de buitenwereld verborgen zijn gebleven. Als een scheiding onverwacht komt, is de klap extra groot. Een echtscheiding doet altijd veel mensen verdriet, ook de grootouders.

Verdriet als grootouders
Voor de meeste grootouders is het leed bij een scheiding van één van hun kinderen het grootst vanwege de zorgen om de kleinkinderen. Als grootouders zie je hoe lastig je kleinkinderen het hebben met de scheiding en hoeveel pijn het ze doet. Dat is als grootouder moeilijk en pijnlijk om te zien. Vaak verwijten schoonouders hun ex-schoonkinderen dan ook het leed dat veroorzaakt is. Ook verliezen zij vaak voorgoed het contact met hun ex-schoonkinderen.

Neutrale rol
Probeer als grootouder een neutrale rol aan te houden. Het spreekwoord luidt niet voor niets: “waar er twee vechten, hebben er twee schuld”. Een scheiding komt er niet zomaar en beide partners hebben hieraan bijgedragen, in welke rol dan ook. Het is dus niet helemaal fair om je ex-schoonzoon of –dochter alles te verwijten. Blijf neutraal, dat is met name voor de kleinkinderen het beste.

Wat kun je als grootouders doen voor de kleinkinderen na een scheiding?
Als grootouder kun je voor je kleinkinderen een belangrijke rol spelen tijdens de scheiding. Aangezien de ouders het zelf waarschijnlijk ook erg lastig hebben, is het voor de kleinkinderen vaak fijn om toch een vertrouwd iemand en een vertrouwde plek te hebben waar ze terecht kunnen. Er verandert veel in hun leven, dus die stabiele factor die ze altijd al kenden en er nog steeds is, kan veel voor hen betekenen.

Daarnaast kun je zorgen voor wat afleiding en een luisterend oor bieden. Het is altijd goed om te praten over de situatie en wat dat met de kleinkinderen doet. Geef ze daarom de kans hun gevoelens en zorgen te uiten en help hen te begrijpen waarom papa en mama niet meer bij elkaar zijn, maar dat zij heus nog beiden van hun kinderen houden. Als kinderen zelf niet willen praten, dwing hen dan niet, maar laat ze weten dat je er voor hen bent wanneer zij dat nodig hebben. En vergeet ondertussen niet op te genieten van je bijzondere rol in het leven van een kind.

Patries Baijer

Register Mediator

06 – 28 20 27 24

info@baijer.nl


Ga naar de tarieven

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.


Afspraak maken