Iedereen heeft wel eens met liefdesverdriet te maken gehad. Pas als je dit echt een keer hebt meegemaakt weet je hoeveel pijn dit kan doen en hoe heftig dit kan zijn. Ik geef in dit artikel tips voor het verwerken van liefdesverdriet. Misschien kan je mensen om je heen hier ook mee helpen.

Wat is liefdesverdriet?
Liefdesverdriet is de pijn die je voelt nadat een relatie verbroken is of over een onbereikbare liefde. Je voelt je verdrietig en je vraagt je af hoe je leven verder moet zonder de ander. Ook loop je vaak rond met vragen. Liefdesverdriet kan zich op verschillende manieren uiten.

Hoe ziet liefdesverdriet er uit?
Liefdesverdriet kan zich emotioneel en fysiek uiten. Fysiek kan dit zich uiten in de vorm van pijn op de borst, misselijkheid en hoofdpijn. Je hebt vaak geen eetlust en slaapt slecht. Hierdoor word je vermoeid, futloos en lamlendig.

Emotioneel gezien is je hoofd een grote warboel. Verdriet is logisch, maar er borrelen te pas en te onpas allerlei andere emoties naar de oppervlakte. Je kan je hierdoor echt ellendig voelen en je voelt je niets meer waard. Vaak spoken er veel vragen door je hoofd zoals; Had ik dit kunnen voorkomen? Waarom heeft de ex de relatie verbroken? Ben ik bedrogen? Kan ik het nog goedmaken? Ben ik wel leuk genoeg? Heel begrijpelijk, maar het brengt je helaas niet verder. Vaak raak je enkel dieper in de put.

Hoe kom ik hier uit?
Het is belangrijk om weer met beide benen op de grond te staan. Het is nu eenmaal de realiteit dat je relatie is verbroken en je jezelf een tijd slecht zal voelen. Probeer het te accepteren en pak je leven weer op. Het is moeilijk voor te stellen als je zo verdrietig bent, maar er komen ook weer betere tijden aan. En misschien zelfs wel een leukere liefde dan je eerdere relatie.

De voordelen van het einde van een relatie!
Er kunnen ook voordelen zijn wanneer een relatie eindigt:

 • Je kan weer met vrienden afspreken die jouw ex niet leuk vond;
 • Je kan al je hobby’s weer oppakken waar je ex geen zin of interesse in had;
 • Je kan zelf beslissen waar je naar toe gaat op vakantie;
 • Je hebt meer tijd voor jezelf.

Tips hoe je liefdesverdriet kan verwerken
Ik geef jullie drie tips hoe je het beste met liefdesverdriet om kan gaan:

 1. Verzet je niet
  Jezelf verzetten tegen liefdesverdriet heeft geen zin, maar verwerken kunnen we het wel. Geef dit proces de tijd. De ene persoon heeft langer de tijd nodig dan de ander. Zoek eventueel hulp als dat nodig is. Er zijn ook relatietherapeuten waarbij je individueel aan de slag kunt hoe om te gaan met je emoties en gevoelens. Ik ken ze, dus laat het mij weten als je hier informatie over wenst.
 2. Gun jezelf de tijd
  Gun jezelf de tijd om het verlies van de relatie te verwerken. Laat het verdriet toe en probeer hier niet van weg te vluchten. Hier pluk je op lange termijn de vruchten van. Je verwerkt het liefdesverdriet eerder door de emoties te accepteren en toe te laten. Praat met anderen over je relatiebreuk en lucht je hart.
 3. Geef jezelf de ruimte
  Afstand nemen van je ex is het beste wat je kunt doen. Zorg ervoor dat je eerst zelf alles op de rails hebt.

Het zal weer goed komen
Liefdesverdriet kan zwaar zijn. Vooral de periode na de relatiebreuk zijn heftig. Het verdriet is dan heel intens en aanwezig. Dit zal na de eerste dagen minder worden en na een aantal weken zal het verdriet naar de achtergrond gaan verdwijnen. Huilbuien of emotionele inzinkingen zullen er nog zijn, maar worden minder heftig.

Patries Baijer

Register Mediator

06 – 28 20 27 24

info@baijer.nl


Ga naar de tarieven

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.


Afspraak maken