De jaarlijkse alimentatie indexatie is al even bekend. Echter, in de praktijk merk ik dat veel mensen hier toch niet bekend mee zijn en e.e.a. nu nog niet voor 2023 geregeld hebben. Lees onderstaande informatie even goed door en als je vragen hebt, kan je altijd contact met mij opnemen.

De nieuwe alimentatie indexering voor 2023 is bekend. Ieder jaar vindt er een indexering van zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie plaats.
De alimentatie indexering houdt in dat het alimentatiebedrag dat jij ontvangt of betaalt wordt gewijzigd. De hoogte van de wijziging wordt bepaald door de Minister van Justitie. De minister bepaalt de alimentatie indexatie volgens de Trema-normen voor het komende jaar wordt.

Hoogte alimentatie indexering 2023
Dit is de wettelijke indexering is vanaf 1 januari 2023 3,4 procent. De verhoging van de alimentatie geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie. Jouw ex-partner moet de verhoging dus betalen. De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen. De nieuwe alimentatie indexering gaat in per 1 januari 2023. De eerste betaling na deze datum moet direct het nieuwe bedrag zijn.

Waarom is er een alimentatie indexatie?
De aanpassing van de alimentatie wordt gedaan omdat de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. De alimentatie gaat hier ook in mee. Het nieuwe bedrag geldt vanaf 1 januari 2023.

Is de alimentatie indexatie verplicht?
Ja, iedere alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Ook als jouw loon niet omhoog is gegaan of als jouw eigen kosten gestegen zijn, ben jij verplicht om de alimentatie indexering toe te passen. Dit kan vervelend zijn. Want de kosten zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Denk aan energie, boodschappen etc. Daarnaast krijgt niet elke werknemer loonsverhoging. Het gevolg is dat een verplichte alimentatieverhoging er flink in kan hakken. Desondanks moet je deze toch betalen. Betaal jij de verhoging niet, dan kan jouw ex-partner het alimentatiebedrag gaan vorderen. Je ex-partner kan de indexering tot vijf jaar terug vorderen. Pas deze dus echt jaarlijks toe. Anders kan het zijn dat je een behoorlijk bedrag aan je ex moet betalen.

Patries Baijer

Register Mediator

06 – 28 20 27 24

info@baijer.nl


Ga naar de tarieven

Maak een vrijblijvende afspraak

Gratis kennismakingsgesprek om
een goede start te maken met mediation.


Afspraak maken